Sveta zemlja i mistični Jordan

JERUSALIM - TEL AVIV – JAFA – KESARIJA – HAIFA – NAZARET KANA GALILEJSKA – TIBERIJAS – GORA BLAŽENSTVA – TABA KAPERNAUM – GORA TAVOR – TIBERIJAS – DŽERAŠ – PETRA AKABA – MASADA – MRTVO MORE
8 DANA – AVIO/BUS
14.10-23.10.2018.

Ovaj program obuhvata u Izraelu mesta klasičnog hodočašća –baziliku nad pećinom Rođenja u Vitlejemu, baziliku Blagovesti u Nazaretu, svetilišta na Maslinskoj i Sionskoj gori, Via Dolorosu, Sveti grob i Zid plača u Jerusalimu, na Galilejskom jezeru mesta vezana za Hristovo delovanje – Goru Tavor, Goru Blaženstava, baziliku Umnožavanja hlebova i ribe, Kapernaum... Kupola na steni i džamija Aksa podsećaju da je Jerusalim takođe treće sveto mesto islama. Osim toga, videćete pustinju Negev i Masadu i doživećete jedinstveno iskustvo na planeti – plutanje u Mrtvom moru! Ako biste u Jordanu – pa i na celom Bliskom istoku – imali vremena za samo jedno mesto, to bi bila svakako Petra, drevna prestonica Nabatejske kraljevine koja se razvila unosnom trgovinom na putu svile i začina! Njena lepota potiče od retkog spoja divljine i promišljenog sklada, od elegancije njenih arhitektonskih linija u stilu
Asirije, Vavilona, Persije i rimskih hramova. Što se Džeraša tiče, on je najlepši i uz to najočuvaniji grčko-rimski grad Levanta, kako po planu, tako i po arhitekturi.

Jerusalem Western Wall Domesmall  jerusalim muntele masl resize 
1. dan  BEOGRAD - TEL AVIV – VITLAJEM. Sastanak grupe kod INFO PULTA, pored šaltera za check in na aerodromu “Nikola Tesla” u 05.30 sati. Poletanje aviona za Tel Aviv u 07.40 sati, (JU 810). Sletanje aviona u Tel Aviv u 11.30 sati po lokalnom vremenu. Panoramsko razgledanje grada koji je osnovan na rubovima drevnog lučkog grada Jafa, i predstavlja jedan od najstarijih gradova na svetu, a pretpostavlja se da je star 4000 godina. Tel Aviv i Jafa su 1950 godine spojeni u jednu upravnu jedinicu. Poseta i obilazak grčkog pravoslavnog hrama posvećen Rođenju Gospoda Isusa Hrista, najstarija očuvana hrišćanska crkva u kojoj se nalazi Pećina Hristovog Rođenja. Hram sv. Katarine, katolička crkva koja obeležava mesto Rođenja. Polje pastira i hram koji obeležava prvu objavu Rođenja. Smeštaj u hotel koji se nalazi u Vitlajemu. Večera. Noćenje.
2. dan  VITLAJEM – JERUSALIM – VITLAJEM. Doručak. Polazak za Jerusalim, grad koji je smešten na Judejskim brdima i star preko 4.000 godina. Osvajali su ga i razarali Egipćani, Vavilonci, Grci, Rimljani, Persijanci, muslimani, hrišćani, mameluci, Turci... Jerusalim, se sastoji od modernog dela i starog grada koji je opasan zidinama u koji je moguće ući kroz jednu od osam kapija, a podijeljen je na četiri nejednaka dela: muslimansku čevrt, hrišćansku četvrt, jermensku i jevrejsku četvrt. Jevreji grad zovu Jerušalajim ili "grad mira", hrišćani ga nazivaju Jerusalim, a muslimani Al Kuds ili Sveti grad. Celodnevno razgledanje Jerusalima od Maslinske Gore, Crkva Pater Nostre (Crkva Očenaša) koja ima i Očenaš na srpskom jeziku. To je jedino mesto gde se danas može videti reč Srbija u Svetom mestu za hrišćanstvo, veličanstven pogled na duhovnu metropolu sveta, upoznajemo strukturu kvartova Starog grada, prostorni položaj lokaliteta koji ćemo obići, Kedron dolinu i drevnu jevrejsku nekropolu. Nastavljamo razgledanje ulicom Cveti, (poslednji Gospodnji ulazak u Jerusalim), Dominus Flevit (mesto oplakivanja Jerusalima), pored ruskog manastira Marije Magdalene čije zlatne kupole krunišu Getsiman. Silazimo do Getsimanskog Vrta i obilazimo: crkvu Agonije, mesto Hristove molitve, Judinog poljupca i hapšenja. Te pored Crkve Sv. Stefana arhiđakona, prvomučenika. Jesejeve doline posetićemo crkvu Bogorodičinog Uspenja, grobnog mesto presvete Bogorodice. Nastavak obilaska Jerusalima: Brdo Cion: obilazak Sobe na spratu, mestu Tajne Večere, Davidov grob, crkva Bogorodičinog Usnuća. Kretanje kroz jevrejsku četvrt. Kretanje ulicom Via Cardo, najstarijom ulicom grada. Izlazak na prostor Zapadnog zida, Zida Plača, najveće jevrejske svetinje, podno Hramovnog Brega. Via Dolorosa, Stradalni put Gospoda Isusa Hrista sa usputnim stanicama: Simeon iz Kirineje, Veronikin ubrus, drugi Hristov pad. Nastavak kretanja kroz hrišćansku četvrt. Obilazak najveće Hrišćanske svetinje:Crkvu Hristovog groba i Vaskrsenja, kompleksa hramova i kapela koji uključuju Golgotu - mesto raspeća, Kamen pomazanja, grobno mesto Gospoda Isusa Hrista – mesto Vaskrsenja. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.
Gora tavor  Jerash Jordan 
3. dan VITLAJEM – CEZAREJA - HAIFA – AKRA – GALILEJA. Doručak. Nastavak puta obalom Mediterana do Cezareje, panoramski obilazak nekada najveće luke Mediterana i punih šest vekova glavnog grada rimske provincije Judeje koji je osnovao car Irod dajući mu to ime da izrazi lojalnost rimskom imperatoru Cezaru Augustu. Od stare Cezareja je ostao rimski teatar, hipodrom, Cardo koji govore o veličini i bogatstvu grada koje je bilo sedište guvernera u kojoj je stolovao i Pontije Pilat. Iz Cezareje je apostol Pavle odveden u Rim da bi mu se sudilo i odavde je godine 66. nove ere buknula pobuna Jevreja protiv Rimljana posle koje su uništeni Jerusalim i drugi hram. Primorska Cezareja, takođe poznata i kao Palestinska Cezareja, antički grad i luka koju je krajem 1. veka p.n.e. sagradio Herod Veliki, tadašnji vladar Judeje, a čiji se ostaci nalaze na mediteranskoj obali današnjeg Izraela. Nastavak puta do Haife grada koji je izgrdjen na obroncima planine Karmel, istorija naselja obuhvata vise od 3000 godina. Haifa, danas najpoznatija luka Izraela, i jedan je od najlepših gradova u zemlji, a prepoznaje se po predivnim Bahajskim vrtovima sa zlatnom kupolom hrama koji se pružaju u dužini od jednog kilometra. Odlazak do Akre jedno od najstarijih kontinuirano naseljenih mesta na svetu. Stari grad Akre je 2001. godine upisan na UNESCO-v popis svetske baštine kao primer drevnog grada koji je kontinuirano naseljavan od vremena Feničana, Krstaša, pa sve do Osmanskog carstva u 19. veku. Nastavak puta do Galilejskog jezera ili Kineret koje je njegovo današnje službeno ime, inače najveće slatkovodno jezero na teritoriju Izraela. Jezero se nalazi 213 metara ispod nivoa mora, što ga čini drugim najnižim na svetu (na prvom je mestu Mrtvo more). Galilejsko je jezero, a Mrtvo more je more. Jezero se spominje u Jevanđeljima jer je tu Isus hodao po vodi, pozvao pet apostola, nahranio pet hiljada ljudi, a na brdu iznad njega održao je govor na gori. Smeštaj u hotel. Večera. Noćenje.
petra jordan  petra jordan 
4. dan GALILEJA – NAZARET – JERDENIT - GORA BLAŽENSTVA – KAPERNAUM - GALILEJA. Doručak. Jedno od najznačajnijih mesta koja se spominju u Bibliji je zasigurno Nazaret. Reč je o gradiću Isusovog odrastanja i mestu prema kojem je dobio imeIsus Nazarećanin. Iako današnji Nazaret nema mnogo sličnosti s onim biblijskim, u njemu se nalazi mnoštvo, za hrišćane, posebnih mesta. Pravoslavni hram Arhanđela Gavrila, podignut na mestu Marijinog Izvora. Katedralni hram Blagovesti, veličanstvene i grandiozne arhitekture. Crkva pravednog Josifa. Odlazak za Jardenit izvorište reke Jordan iz jezera, mesto koje danas prepoznajemo kao mesto Kršetenja. Odlazak na Goru Blaženstva, poznata po „propovedi na gori“ sa koje puca pogled na Tabhu i Kapernaum, mesta u kojima je Hristos dugo boravio i činio čuda. Hram Blaženstva je izgrađen 1937 godine i kupola je osmougaona i simbolizuje 8 blaženstva. Odlazak za Kapernaum. Obilazak arheološkog lokaliteta grada u kome je Hristos živeo, propovedao, isceljivao: Petrova kuća, Bela sinagoga. Odlazak do grčkog pravoslavnog manastira Sabora Svetih Apostola. Poseta Povratak u hotel. Večera.Noćenje.
5. dan GALILEJA – AJLOUN - DJERAS - AMAN. Doručak. Odlazak za Jordan, prelazak granice. Nastavak putovanja. KRSTAŠKI DVORCI-AJLON-sagradio ga je 1184 Izz ad-din Usama bin Munqidh, Saladinov general koji je porazio Krstaše 1187 godine. Ovo je izuzetan primer Islamske arhitekture, i zbog svoje izvanredne pozicije čuvao je puteve između južnog Jordana i Sirije. Nastavak putovanja za JERASH- najbolje ocuvani grad rimskog carstva Grad je doživeo zlatno doba pod Rimskom upravom i danas je najbolje očuvan grad Rimske provincije.Vekovima je bio sakriven u pesku, pre nego što je počelo iskopavanje koje je otkrilo izuzetan primer Rimske provincijske, urbane arhitekture srednjeg istoka: popločane ulice sa kolonadama, pozorište, prostrani trgovi, kupatila, fontane.Ispod Grčko-rimske spoljašnosti, grad takođe čuva finu mešavinu istoka i zapada: Grčko-rimsku mediteransku bazu i tradiciju arapskog orijenta. Nastavak putovanja za AMAN grad koji se prostire na 19 brda. Danas je to moderan grad od 1.5 mil. stanovnika, a nekada je bio prestonica Jordanskog Hashemit kraljevstva. U bronzano doba bio je poznat po nazivom Rabbath-Ammon, a kasnije kao Filadelfija. Nudi različite istorijske lokalitete iz Neolitskog, Helenističkom, Rimskog i Islamskog perioda. Lokalitet koji je poznat kao citadela uključuje mnoge građevine, kao što je Herkulov hram, Omajad palata i Vizantijska crkva. U dnu citadele nalazi se Rimsko pozorište sa 6.000 sedišta, koje se i dan danas koristi za neke kulturne događaje. Tri muzeja nude uvid u istoriju i kulturu Jordana, a to su Arheološki muzej, muzej folklora i muzej narodnih običaja. Smeštaj u hotel. Nocenje.
masada  dead sea 
6. dan AMAN - MADABA – PLANINA NEBO – UM AR RASAS – KARAK – PETRA. Dorucak. Odlazak do Madabe “grada mozaika“, čuvenog po spektakularnim Vizantijskim i Umajadskim mozaicima, gde se nalazi mapa Jerusalima i Svete zemlje (6.vek). Sastavljen je od 2 miliona delova obojenog kamena. Bukvalno, stotine drugih mozaika (od 5 do 7 veka) nalazi se u crkvama i kućama Madabe. Nastavak putovanja autobusom do planine Nebo odakle se pruza pogled na Svetu zemlju i gde je po predanjima umro Mojsije. Nastavak puta za UMM ar RASAS - lokalitet poznat po izuzetnim mozaicima iz Vizantijskog perioda, uključujući i Veliki tepih, koji oslikava gradove starog i novog zaveta. Postoji i 15 metara visoka Vizantijska kula koju su koristili monasi ranog hrišćanstva u potrazi za samoćom. Nastavak putovanja. DVORCI KRSTAŠA-kraljevski put prepun je ostataka iz krstaškog perioda. Najznačajnija tvrđava je Karak. Fascinantni primeri arhitekture i vojne tradicije tog vremena. Karak- sam zamak je pre upečatljiv nego lep i prestavlja primer krstaškog vojnog arhitektonskog genija. Zamak je uvećan novim zapadnim krilom koji su dodali Ajubidi i Mameluci. Nastavak putovanja. Po dolasku u Petru smeštaj u hotel. Noćenje.
7. PETRA. Dorucak. PETRA spada u jedno od najpoznatijih turistička atrakcija. Zaostavština je Nabatinjana, naroda koji se naselio u južnom Jordanu pre više od 2000 godina. Danas je na listi Unesko kulturne baštine i privlači putnike iz svih delova sveta. Najpoznatiji spomenik u Petri je riznica koja se odjednom pojavljuje na kraju Siq-a (1 km duga ulica oivičena zidovima visokim 200m). U njoj se nalaze stotine gradjevina: hramovi, kupatila, ulica sa konoladama i otvoreno pozorište sa 3000 sedišta, gigantski manastir iz prvog veka i moderan arheološki muzej. Noćenje.
tel aviv izrael  Port of Jaffa in Tel Aviv 
8. dan PETRA – VITLAJEM. Dorucak.. Polazak za Vitlajem. Po dolasku smestaj u hotel. Večera. Noćenje.
9.dan VITLAJEM - BEOGRAD. Dorucak. Transfer do aerodroma u Tel Avivu. Poletanje aviona za Beograd (JU 811) u 13.40 sati. Dolazak u Beograd u 15.40 sati.

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 699€
u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu banke Intese
(ograničen broj mesta)
INFORMACIJE I NAPOMENE ZA PUTOVANJE “SVETA ZEMLJA I MISTIČNI JORDAN:
U CENU PUTOVANJA JE URAČUNATO: avionski prevoz na relaciji Beograd – Tel Aviv - Beograd, transferi prema programu putovanja, smeštaj u hotelu kategorije tri zvezdice u dvokrevetnim ili dvokrevetnim sobama sa pomoćnim ležajem na bazi pet polupansiona (samousluživanje) u Izraelu i tri noćenja sa doručkom (samousluživanje) u Jordanu, razgledanje gradova prema programu putovanja, usluge lokalnog vodiča i troškovi organizovanja putovanja.
U CENU PUTOVANJA NIJE URAČUNATO: avio i aerodromske takse (oko 138 evra) u Beogradu i Tel Avivu (koje su podložne promenama i plaćaju se u dinarskoj protivvrednosti u poslovnici), medjugranični prevoz i takse za prelazak Izraelsko-Jordanske granice (60 €), napojnice za lokalne vodiče i vozače koji su u ovom delu sveta obavezni ( 70 € po osobi za ceo boravak) kao i ulaznice za lokalitete u Jordanu i Izraelu (oko 160 evra po osobi).
 
USLOVI PLAĆANJA I NAČIN PLAĆANJA
Cena putovanja iskazana je u evrima a plaćanje je iskljucivo u dinarskoj protivvrednosti, po prodajnom kursu Banke Intesa za strani efektivni novac, na dan uplate.
Gotovinsko placanje: Prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju uplaćuje se akontacija u iznosu od 30% cene a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje uplaćuje se preostalih 70%, do punog iznosa cene putovanja.
Platnim kreditnim karticama banaka
Kreditima poslovnih banaka: Ceo iznos se može izmiriti kreditima poslovnih banaka po važećim propisima. U tom slučaju agencija će, prilikom prijavljivanja, izdati profakturu na ukupan iznos koju će putnik predati poslovnoj banci radi odobravanja kredita.
Čekovima gradjana:
- 40 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se prilikom prijavljivanja i zaključivanja ugovora o putovanju
- 10 % od ukupne cene putovanja uplaćuje se najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje
- 50 % od ukupne cene putovanja, putnici mogu uplatiti u 6 jednakih mesecnih rata, deponovanjem ličnih čekova gradjana,
   a najkasnije 20 dana pre polaska na putovanje, sa datumima dospeća svakog narednog meseca.
SMEŠTAJ
Jerusalem: Nativiti Bells hotel 3*  http://www.nativitybellshotel.ps
Tiberias: Arcadia hotel 3* www.arcadiahotels.co.il
Aman - “AL WALEED”, kategorije tri zvezdice, www.rumhotels.com
Petra: Edom hotel, kategorije tri zvezdice, www.edomhotel.com
Organizator putovanja zadržava pravo zamene navedenih hotela sličnim hotelima, iste kategorije  
VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE
- Potrebno je najmanje 25 putnika za realizaciju ovog putovanja.
- Polisa zdravstvenog osiguranja je neophodna u zavisnosti od propisa zemlje krajnje destinacije. Agencija preporučuje putnicima da pre polaska na ovo putovanje pribave polisu međunarodnog putnog zdravstvenog osiguranja.
0
0
0
s2smodern

kurs eur 200
     KURSNA LISTA
egipat sajt naslovna240x110

wellness230x177
Untitwinerlogo200
aviokartesvet
logomsckrstarenja
UNIQA baner 220x186px
JSN Nuru template designed by JoomlaShine.com