Istorija manastira Ostrog je vezana uz ime Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca. Sam manastir Ostrog je smešten u steni koja nadvisuje oblast koja je pripadala porodici Bjelopavlić, nadomak nekadašnjeg Onogošta, a današnjeg Nikšića. Po predanju, sv.Vasilije je rođen 1610. godine u Popovu polju, u Hercegovini, u kući Petra i Ane Jovanović. Na krštenju je dobio ime Stojan. Stojan Jovanović.stupio je kao đak u manastir, a zakaluđerio se u trebinjskom manastiru Tvrdoš gdje je dobio monaško ime Vasilije. U istom manastiru je postavljen za arhimandrita. Potom je putovao u Svetu Goru, pa u Rusiju, po čijem povratku je postao mitropolit zapadnog dela Hercegovine.
Arhitektura manastiraOstrog je vrlo specifična i jedinstvena na našim područjima, a razlog za to je prvenstveno geografski položaj manastira, uzevši u obzir da je manastir Ostrog praktično uklesan u steni, pa je i njegova arhitektura građena u skladu sa tim. Tako je Srpska pravoslavna crkva dobila manastir Ostrog kao jedinstven manastir na našim prostorima i to ne samo po arhitekturi, već i po čudima i zanimljivostima koje se za ovaj manastir vezuju.
Manastir Ostrog
MANASTIR OSTROG
MANASTIR KUMANICA, MANASTIR MORAČA I MANASTIR MILEŠEVA
TRI DANA - SVAKOG PETKA

1. DAN -PETAK Polazak iz Beograda u 21h preko puta Sava Centra . Potrebno je doći pola sata ranije. Usputna stajanja na Rudniku i Zlatiboru.
2. DAN -SUBOTA Dolazak u manastir Kumanicu. Manstir Sv. Arhangela Gavrila, gde se čuvaju mošti Sv. Grigorija Kumaničkog. Nalazi se u dolini reke Lim i jedna je od retkih zadužbina Nemanjića u toj oblasti koja je sačuvana i donekle obnovljena, a bilo ih je 70-ak. Manastir Morača zadužbina Stefana Nemanjića, sa crkvom posvećenoj Presvetoj Bogorodici. U XVII veku je u manastiru sagrađena mala crkva posvećena Sv. Nikoli. Manstir Ostrog Po dolasku pod manastir Ostrog u popodnevnim satima, upoznavanje sa Donjim i Gornjim manastirom, uz otvorenu mogućnost provođenja ostatka vremena u sledećem: razgovori sa duhovnicima,kupovina svete vode, svetog ulja, ikona, molitvenika, knjiga (posle obilaska sledi slobodno vreme), noćenje... Jutarnja služba u Gornjem manastiru 6:00 časova, liturgija u Donjem manastiru u 8:00 časova. (službe nisu obavezne već samo ko želi).
Manastir Ostrog Manastir Kumanica Manastir Morača Manastir Mileševa
3. DAN NEDELJA Polazak sa Ostroga oko 10:00 časova. olazak u manastir Mileševo oko 14:00 časova. Manastir Mileševo zadužbina Nemanjića posvećena Vaznesenju Gospodnjem. Mileševa je stekla najveći ugled i poštovanje prenošenjem moštiju Svetog Save iz Trnova. Uz kraća usputna zadržavanja , dolazak u Beograd u kasnim večernjim časovima (00:00-01:00h).

CENA ARANŽMANA: 4.500,00din


U cenu aranžman je uključeno:

prevoz autobusom / mini busom
obilasci po programu
usluge pratioca grupe
U cenu aranžmana nije uključeno:
Obavezno putno-zdravstveno osiguranje
prevoz taksijem od Donjeg do Gornjeg manstira na Ostrogu i iznosi 2 eur
prenoćište u Donjem manastiru – 5 eur
turističku taksu u iznosu od 1 Eur (po osobi) – plaćanje na licu mesta

Minimalan broj putnika za realizaciju aranžmana je 15. Usled nedovoljnog broja putnika organizator ima pravo da otkaže aranžman a uplaćeni novac prebaci za naredni polazak.
Napomena: Svi putnici moraju imati važeća dokumenta i to: ličnu kartu ili pasoš, a maloletna deca koja ne idu u pratnji roditelja na putovanje, moraju imati saglasnost rodiitelja overenu u Sudu. U slučaju promena na monetarnom tržištu, tržištu roba i usluga ili promenama tarifa prevoznika, organizator putovanja zadržava pravo izmene ugovorene cene. Organizator putovanja smatra da se putnik upoznao sa opštim uslovima putovanja. Organizator putovanja zadržava pravo obaveštavanja putnika o otkazivanju aranžmana i izmenama programa najkasnije 5 dana pre početka putovanja.
Napomena: Zbog velikog broja hodočasnika koji dolaze u manastir Ostrog, nismo u mogućnosti da garantujemo smeštaj u manastirskom konaku, koji je inače jako veliki te vas molimo da budete spremni za noćenje pod otvorenim nebom. Takođe, obroke za koje ćemo praviti pauze morate unapred pripremiti.U vreme posta molimo da u Manastiru ne jedete mrsnu hranu.Od Donjeg do Gornjeg manstira udaljenost je tri kilometra. Molimo da u Manastire ulazite pristojno odeveni, žene bi trebale da imaju suknju i maramu, a muškarci duge pantalone i košulju. Oni koji konače u Gornjem manstiru obavezno da ponesu ćebe, vreću za spavanje ili zimsku jaknu. 


0
0
0
s2smodern

kurs eur 200
     KURSNA LISTA
egipat sajt naslovna240x110

wellness230x177
Untitwinerlogo200
aviokartesvet
logomsckrstarenja
UNIQA baner 220x186px
JSN Nuru template designed by JoomlaShine.com